To napisz propozycję zamknięcia projektu w osobnym temacie, tutaj gadamy o fuzji. Jak ktoś nie lubi w to grać, to niech nie gra. Proste. Jest jeszcze grupka ludzi wiernych Aionowi.
Polaczenie wszystkich serwerów w jeden jest niewykonalne, bo na wszystkich 4-rech serwerach jest za dużo ludzi. Serwer byłby przeciążony, a na siege miałbyś 1-go FPS’a.
Aion N.A. stoi na dwóch serwerach od bardzo dawna, a łączna liczba graczy z ich obu serwerów jest zbliżona do naszej, albo nawet nieco mniejsza. Ustabilizowanie EU na dwóch serwerach nie byłoby głupim pomysłem. Na serwerze FR i tak nie gra dużo ludzi. Daily online z FR jest dzisiaj taka sama jak z Barusa na kilka miesięcy/tygodni przed fuzją.
Posts by Vittorio
-
-
Cześć,
proponuję ponowne rozpatrzenie następnej fuzji serwerów, ze względu na ostatni (spory) ubytek graczy. Średnia dziennego logowania wyraźnie spadła, nie oszukujmy się. Tragicznie jeszcze nie jest, ale widać wyraźną różnicę. Dlatego też oto moja propozycja:
Stormwing (EN) + Sillus (EN) = Serwer 1 EURagnarok (FR) + Odin (DE) = Serwer 2 EU
-
Cześć, czy ktoś potrafi mi zwięźle wytłumaczyć, co spowodowało tak drastyczny spadek dziennej aktywności na grze? Gdzie podzieli się gracze?
Ostatni raz logowałem się miesiąc temu i wszystko było na spoko poziomie. Teraz odnoszę wrażenie, jakby dzienna aktywność spadła o połowę.Czy myślicie, że czeka nas kolejne merge serwerów?
-
Wampiry? A gdzie tam, już dawno usunęli nam pazury i grzywy, mamy tylko świecące oczy!
Pazurki usunęli Asmo już dawno temu, ale grzywy? Really? xD
Poza tym tak wtrącę, że na Stormwingu też są co najmniej dwa polskie legiony, ale też i dużo polaków w jakichś innych anglojęzycznych
Po stronie Elyo od zawsze (dosłodnie xd) miałaś dwa stare polskie legiony - Amber Eye i Polish Fighter Squadron. Na Asmo polski był legion Jeźdźcy Apokalipsy, ale po grupie na Faceooku rozeszły się plotki, że są teraz legionem międzynarodowym, z takiej samej przyczyny - członkowie porozchodzili się po innych międzynarodowych legionach. Ile w tym prawdy to nie wiem, może ktoś bardziej obeznany po legionach Asmo mnie poprawi.
Ogółem rzecz biorąc, patrzyłem około miesiąc temu po rankingu legionów na Storm i polskich legionów jest teraz dość sporo, ale większość z nich jest 4fun, stworzone dla grupki znajomych wspólnie grających w Aiona (czyt. mało które są stabilne).
-
Najwięcej Polaków gra na Sillusie (Antriksha (EN/TR) + Barus (PL) + Hellion (EN/ES)).
Na Stormwingu też gra dość dużo Polaków . Serwer powstał z Deyli (EN/IT) i Nergala (EN). Na Storm przybyło ich dość sporo po otworzeniu transferu postaci pomiędzy serwerami w celu "wyrównania" konfliktów pomiędzy rasami, ale jak dla mnie ta kwestia jest dyskusyjna. Tak jak na Sillusie masz tam kilka polskich legionów lub legionów z przewagą Twoich rodaków.
Rasa to już Twoja indywidualna decyzja, po której stronie czujesz się lepiej. Elyosi przypominają bardziej przesłodzone "aniołki", mają jasne mapki, wyglądają bardziej jak zwykli ludzie. Asmodianie wyglądem przypominają nieco wampiry, oczy świecą im się na czerwono gdy walczą, mają białe grzywy, ich mapki są bardziej magiczne niż mapy Elyosów, bardziej mistyczne i mroczne, jakkolwiek to brzmi. Na moje oko Elyo są bardziej użyteczni w PvE, Asmo bardziej w PvP.
-
Dziękuję wszystkim za cenne informacje i wskazówki
-
Siema,
krótko i na temat - wraz z patchem 7.0 postanowiłem wrócić na EU.
Po fuzji serwerów odwiedziłem Aiona EU może ze 4 razy. Także moje pytanie brzmi, jak ma się sytuacja z populacją na serwerach i jak jest obecnie z konfliktami ras? Ely dalej mają przewagę, czy w jakimś mniejszym lub większym stopniu to się wyrównało? Pytam się głównie o sytuacji na serwerze Stormwing, ponieważ moim "poprzednim" serwerem była Deyla.
A, prosiłbym jeszcze kogoś o podesłanie jakiś wartych uwagi poradników odnośnie patchu 7.0 lub udzielenia porad, gdyż na 7.0 jeszcze nie grałem.
-
XD. Trochę śmiechłem jak to przeczytałem, bo jak widzisz, wszyscy od dawna staramy się przewidzieć że aion padnie itp., zamkną serwery. Jednak "here we are", Aion żyje, ma się "swietnie" i choćbyśmy się modlili i zaklinali to Aion jeszcze nie padnie (a przynajmniej nie tak szybko puki wallet warriors stoją na straży).
Aion ma sie swietnie srsly? przypominajac sobie ze bylo cos okolo 16tu serwerow a teraz sa 4... no to rzeczywiscie ma sie swietnie xD gdyby mial sie swietnie to nie kasowaliby jezykow i nie uciekaloby tylu graczy^^
Sam patch 6.0 był powodem dla którego gracze uciekli masowo, nawet na NA.
-
O mój boże, co to się dzieje :O :O po kilku ładnych miesiącach przerwy wchodze na forum żeby sobie poczytać o nowym patchu a tu się dowiaduję, że usuneli język polski z gry?? a więc Aion już upadł na same dno dna nie dość, że w momencie wprowadzenia nowej, absurdalnie kiczowatej klasy wbili sobie gwóźdź do trumny to teraz likwidacja 3 języków to już naprawde robi się coraz smutniejsze. Wiem, że jest tu bardzo duże grono kujonów z angielskiego ale ja jak wielu innych graczy uwielbiam grać po polsku i czerpać z tego przyjemność gdy się wszystko rozumie. Zszokowała mnie ta informacja i widzę czarno na białym już, że gra chyli się ku upadkowi i nie ma do czego wracać
wow, aż chyba w nocy nie zasnę z tego szoku xd
3 języki (w tym polski) przestały być wspierane z prostego powodu - firmie nie opłaca się ich utrzymywać w grze. Jesteśmy po prostu za małą społecznością. Post Celes na forum o tej decyzji wraz z wytłumaczeniem tej potrzeby pojawił się z dnia na dzień, ale nie było to nic szokującego. To, że język polski, wraz z hiszpańskim oraz włoskim przestaną być wspierane, było od dawna do przewidzenia. Chociażby przez połączenie serwerów PL/ES/IT z serwerami anglojęzycznymi i przerobienie ich na EN.
Nie jesteśmy wystarczająco liczną społecznością, taką jak Niemcy czy Francja, żeby nasz język był dalej wspierany.
Nie wiem czy „kujony z angielskiego” miały być ironią w tej części wypowiedzi, ale wcale nie trzeba być nie wiadomo jak dobrym z angielskiego, żeby się dogadać z resztą graczy, czy zakapować opisy/ dialogi w grze. Angielski używany w Aionie jest bardzo prosty, a jak przypuszczam, większość z nas miała z nim do czynienia chociażby w trakcie szkoły. Połowa Polaków i tak używała klienta w wersji EN (wywnioskowane po ankiecie na grupie fb). Bardzo prosty powód tym kierował - Polski w Aionie był wielkim niewypałem. Żeńskie postacie przerobione na „facetów” (i niekiedy na odwrót...), źle przetłumaczone dialogi i nazwy przedmiotów. Z całym szacunkiem rozumiem, że dużej części graczy jest po prostu dużo łatwiej grać w wersji swojego ojczystego języka, ale na angielski nie ma co narzekać. Nikt nie używa tam nawet pełnej poprawności gramatycznej, a ludzie i tak się bezproblemowo dogadują.
No spoko xD ja nie jestem na bieżąco więc nie dziwie się, ze mój post wywołuje śmiech xD ale i tak Aion padnie, to oczywiste. Może nie w Korei ale w EU to pewne. Po prostu szkoda, że jest coraz gorzej.
Nie o tyle co wywołuje śmiech, ale jest to wykopanie starego tematu, sprzed kilku miesięcy
To kiedy Aion upadnie nikt nie jest w stanie przewidzieć i właściwsze śmieszą mnie takie posty... Masa użytkowników bawi się w ślepych proroków już od kilku lat. Grając przez cały czas w Aiona, dają tej grze jeszcze max rok, zanim zamkną serwery, już tak od kilku lat. Przeżyłem chyba więcej upadków Aiona, niż końców świata. Pewne jest to, że żadna MMO nie jest wieczna (może poza pojedynczymi przypadkami) i każda kiedyś upadnie, w tym Aion. Naturalna kolej rzeczy. Coś się kończy, a coś się zaczyna.
-
W takim razie po co to forum jest skoro nic nie potraficie zasugerować producentowi gry bo przecież wasz zespół i tak nic zrobić nie może.
Klasę zrobiliście która ma losowo stuna czyli rzadko kiedy
tarcze za DP czyli co 30m
Wbijam stygmę na + i daje na kantorze 2 punkty obrony wbijam stygmę na łuczniku daje 10 punktów ataku gdzie tu wyrównanie klas
Od pacza 6.5 same nerfy tej klasy
Kantor to klasa wspomagająca to dajcie jej odpowiednie argumety do tego
Leczenie kiepskie, stuna brak ,tarcze kiepskie, dps brak
Forum jest m.in. po to, aby dyskutować o różnych aspektach gry i szukać odpowiedzi na pytania dot. Aiona od innych użytkowników, gdy czegoś nie rozumiesz (jakby ktoś jeszcze nie zdążył tego ogarnąć...).
Na forum dzielisz się Swoimi pomysłami po to, aby wydawca gry mógł je rozpatrzeć, poznać przy okazji opinię innych graczy i zaakceptować propozycje gdy mają jakiś większy sens, po czym przekazać je do producenta gry, w tym wypadku NCSoftu. Producent = ta firma, która decyduje o wszelkich nowościach wprowadzonych do gry. To, czy NCSoft zaakceptuje pomysł i czy go wprowadzi (i czy w ogóle na niego zerknie), nie jest zależne od GF`u. Są jedynie wydawcą Aiona w Europie, więc tym samym nie ma sensu wymagania od Gameforge`a, żeby wprowadzili do gry nie wiadomo co. Gdyby w ogóle jeszcze mięli taką możliwość... Przydałoby się nauczyć rozróżniać wydawcę od producenta oraz ich "prawa" względem gier. Taka moja drobna sugestia.
Sugestie zostaw dla siebie bo mi nie są potrzebne,mądrości osoby co nie gra kantorem, tylko polemizować potrafisz nic po za tym,o grze sadze że mało wiesz.Jak masz coś ciekawego o grze kantorem do napisania to czekam a jak nie to nie wypowiadaj się o czymś o czym nie wiesz .
Nie wypowiem się na temat kantora, bo masz rację, nie gram nim
Udzieliłem Ci drogi kolego jedynie odpowiedzi na część Twojego pytania - do czego służy to forum i jak to jest z przekazaniem pomysłu od GFu do NCSoftu? Pytasz, inni odpowiadają na to co umieją :). „Sugestia” nie miała na celu Ciebie urazić, bo chyba tak to przyjąłeś? To, czy ktoś ma mniejsze lub większe doświadczenie w grze, nie jesteś w stanie określić, gdy go nie znasz.
W każdym bądź razie, na tym kończę część swojej wypowiedzi, żeby nie robić zbędnego offtopu.
Miłej gry Ci życzę
-
W takim razie po co to forum jest skoro nic nie potraficie zasugerować producentowi gry bo przecież wasz zespół i tak nic zrobić nie może.
Klasę zrobiliście która ma losowo stuna czyli rzadko kiedy
tarcze za DP czyli co 30m
Wbijam stygmę na + i daje na kantorze 2 punkty obrony wbijam stygmę na łuczniku daje 10 punktów ataku gdzie tu wyrównanie klas
Od pacza 6.5 same nerfy tej klasy
Kantor to klasa wspomagająca to dajcie jej odpowiednie argumety do tego
Leczenie kiepskie, stuna brak ,tarcze kiepskie, dps brak
Forum jest m.in. po to, aby dyskutować o różnych aspektach gry i szukać odpowiedzi na pytania dot. Aiona od innych użytkowników, gdy czegoś nie rozumiesz (jakby ktoś jeszcze nie zdążył tego ogarnąć...).
Na forum dzielisz się Swoimi pomysłami po to, aby wydawca gry mógł je rozpatrzeć, poznać przy okazji opinię innych graczy i zaakceptować propozycje gdy mają jakiś większy sens, po czym przekazać je do producenta gry, w tym wypadku NCSoftu. Producent = ta firma, która decyduje o wszelkich nowościach wprowadzonych do gry. To, czy NCSoft zaakceptuje pomysł i czy go wprowadzi (i czy w ogóle na niego zerknie), nie jest zależne od GF`u. Są jedynie wydawcą Aiona w Europie, więc tym samym nie ma sensu wymagania od Gameforge`a, żeby wprowadzili do gry nie wiadomo co. Gdyby w ogóle jeszcze mięli taką możliwość... Przydałoby się nauczyć rozróżniać wydawcę od producenta oraz ich "prawa" względem gier. Taka moja drobna sugestia.
-
Macie jakiś spób na ulepszanie stygm z +4 na +5/6?
Ja woich nie mogę wbić jakoś? Nwm, może jakieś specjalne modły muszę odprawić przed kompem, zanim przystąpię do ulepszania...?
Znam ból, ehh.. xD
A myślałam, że to ja jestem jakaś pechowa, bo wszyscy dookoła z +12 latają.
Nie tylko Ty
Ulepszanie stygmatów kosztuje masę nerwów. Niby miałem szczęście, bo weszły bez większego wysiłku, ale patrząc po "szczęściu" mojego legionu, rozważali czy nie pisać zażalenia do GFu ;d
-
Jesli ktoś mówi tutaj, że taka decyzja jest normalna, to chyba nie bardzo się wysypia ...
Nikt na tym forum nie mówi że wyłączenie kilku wersji językowych jest dobre.
Dlaczego graczy nie zapytaliście w AION poprzez ankietę:
1. na jakiej wersji językowej grasz?
2. czy zmiana wersji językowej na inną (np angielską) sprawiłaby Ci trudność?
3. czy chciałbyś na stałe grać na swojej wersji językowej?
Trzy proste pytania ankietowe. Chyba dużo lepszy feedback zaczerpnięty ze źródła - nas samych, a dopiero potem jakaś decyzja ...
Z bardzo prostego powodu - decyzja o wyłączeniu języków z gry zapadła by tak czy siak.
Celes była z nami szczera. Po prostu nie opłaca im się utrzymywać języka polskiego w Aionie. Jest nas za mało, by specjalnie dla nas (jak i Hiszpanów i Włochów) tworzyć odrębną wersję językową.
-
Masz jakieś statystyki co do tego? Czy są to tylko Twoje przypuszczenia?
Nie będę się wypowiadał na temat ile % Polaków/ Włochów/ Hiszpanów gra na kliencie w swoim ojczystym języku, bo nigdzie się tego nie dowiem. Grając przez cały czas na Stormwingu (Deyli), nikt z moich legionów nie używał polskiego klienta. Ang był najzwyczajniej 10x lepiej przetłumaczony. To wszystko co mogę na ten temat powiedzieć.
Skoro grasz na Deyli/Stormwingu, to powinieneś wiedzieć za to ile włochów korzysta z włoskiego klienta. I cóż, to logiczne (nie dla każdego ale cóż), że na Włosko-Angielskim kliencie będzie się używało Angielskiego klienta. Na Barusie naprawdę sporo osób korzystała z angielskiego klienta (na palcach mógłbym policzyć graczy z barusa, którzy mi aplikowali do grupy/nevi z nie-polskim clientem.
Z Włochami nie miałem na Deyli/ Storm do czynienia praktycznie w ogóle. I nie interesowało mnie za bardzo kto z jakiego klienta korzysta.
Pisałem wyraźnie - "Nie będę się wypowiadał na temat ile % Polaków/ Włochów/ Hiszpanów gra na kliencie w swoim ojczystym języku, bo nigdzie się tego nie dowiem". Nie ma żadnych statystyk (a przynajmniej nie dla nas) mówiących o tym kto z jakiej wersji klienta korzysta.
Co do Twojej części wypowiedzi o ludziach z Barusa, to tak, zgadzam się. Grając tam od początku, spora grupka ludzi proponowała bardziej klienta angielskiego niż polskiego. Z resztą, oto wyniki "nieoficjalnej" ankiety na fb odnośnie wersji językowej klienta:
Wynik na chwilę obecną to 177 dla ANG i 132 dla PL, czyli można by powiedzieć, że z przybliżeniem wychodzi pół na pół. Ta "mniejsza połowa" polskich klientów gra po polsku (moim zdaniem) z dwóch powodów:
1) Bo mięli go standardowo ustawionego przy pobieraniu klienta gry/ nie robiło im to dużej róznicy i zostawili polski, tak jak było w ustawieniach,
2) Bo nie chciało im się grać po angielsku ze względu na "wygodę".
Jak dla mnie, gra po angielsku nie robi ogromnej różnicy podczas rozgrywki. Sam nie jestem biegły w języku angielskim i obawiałem się, że po tygodniu gry w wersji ang wrócę do pl. Zostałem przy ang, bo dialogi/ opisy/ questy są opisane w bardzo prostym, potocznym angielskim. Jedyne z czym miałem problem (i miewam do dziś), to pojedyncze słówka z którymi styczności nigdy nie miałem. Wielu z Was robi burdę o to, że gdy zniknie język polski z gry, to skończy się tym samym polski Aion, a ludzie (włącznie z włochami i hiszpanami) będą masowo uciekać z gry. Nie zatuszuję takiego scenariusza. Być może ucieknie ich garstka, a być może całe stada. Według mnie wielu użytkowników korzystających z klienta polskiego przez całą grę, martwi się za bardzo o to, że nie poradzą sobie z otaczającym ich wokół językiem angielskim w całej grze. Zbyt wielkie dramatyzowanie sytuacji ;> Chyba każdy z nas miał do czynienia z językiem angielskim w mniejszym lub większym stopniu. Stopień "trudności" jaki wymaga Aion w wersji ang, jest naprawdę bardzo przeciętny. Polacy grali w Aiona jeszcze przed wersją PL, jak i przed powstaniem Barusa.
-
p2w jest w większości gier mmorpg. Trzeba się już z tym pogodzić.
P2w w Aionie był i będzie, chociaż wcale nie musi być żeby mieć dobry set.
Brawo z takim myśleniem wydawca z wami zrobi wszystko, a wy dalej będziecie się cieszyć .....
I tak zrobi co ma zrobić Nasze "myślenie" nic nie zmieni i nigdy nie zmieniło. Jeżeli nie odpowiada Ci EU, to idź zagraj na NA. Z góry Ci powiem, że nie mają dożo lepiej od nas NCSoft ciągnie kasę tak samo jak GF.
Skoro używasz wersji anglojęzycznej (podobnie jak większość Polaków), to czemu ma być to "smutne"?
Powiem że 70 % graczy PL gra po Polsku i to Tyczy się pewnie Hiszpanów i Włochów. Będzie zabawie patrzeć na statystyki serwerów po 7.0 hehe już widzę te promocje w is ;p Ciekawe co będzie w grze shugo
Masz jakieś statystyki co do tego? Czy są to tylko Twoje przypuszczenia?
Nie będę się wypowiadał na temat ile % Polaków/ Włochów/ Hiszpanów gra na kliencie w swoim ojczystym języku, bo nigdzie się tego nie dowiem. Grając przez cały czas na Stormwingu (Deyli), nikt z moich legionów nie używał polskiego klienta. Ang był najzwyczajniej 10x lepiej przetłumaczony. To wszystko co mogę na ten temat powiedzieć.
Każdy z nas miał w swoim życiu mniejszą lub większą styczność z językiem angielskim. Aion w języku angielskim naprawdę... nie jest skomplikowany... Tyczy to się także wymiany informacji pomiędzy graczami. Nikt z nich nawet nie zwraca uwagi na poprawność gramatyczną i używają jedynie podstawowych zwrotów aby się dogadać.
Jeżeli komuś bardzo nie odpowiada gra w języku angielskim, to niech ją skończy. Każda mmo kiedyś upadnie. Grałem przez 1,5 roku w wersji angielskiej gry nie będąc biegły w angielskim, a mimo tego nie miałem problemu ze zrozumieniem jakichkolwiek opisów.
Po tym bzdecie już wiem że nie ma co z Tobą dyskutować.
Nie zmuszam :d Jest to tylko moja opinia. Miłego dnia kolego
-
O innych statystykach piszecie, Milo o "tak jakby" imigracji do jajona, a Ty Slevin o ogólnym przyroście graczy, który praktycznie od 6.0/2 jest na minusie.
Gorzej z graczami. Ci już nie przychodzą
Po prostu jest to konfrontacja opinii jednego i drugiego gracza. Oboje mogą się mylić i oboje mogą mieć racje a ja swoją opinię wyraziłem w 2 cytowanym fragmencie.
PS. i nie piszemy o "innych statystykach" bo statystyk o ilości nowych graczy po prostu nie ma.
PS2. sam szukam nowej, fajnej i świeżej gry, a nadzieja została mi chyba tylko w 1 tytule które nie wiadomo czy i kiedy wyjdzie w UE.
Mi chodziło jedynie o to, że z własnej obserwacji w grze widuję nowych graczy. Tak, zgadzam się z tym że po 6.0 spora ilość starych graczy uciekła + teraz aktywność jest zmniejszona przez okres wakacyjny + część (może nie tak duża) polskich graczy zniechęciła się do gry po informacji o wyłączeniu języka polskiego w grze.
"Nowi" gracze o jakich wspominałem, to albo starzy tak jak mówisz Slevin , którzy po prostu wracają po długiej przerwie bo chcą zobaczyć coś nowego, albo świeżaki które po miesiącu gry decydują czy zostają, czy jednak szukają czegoś innego - i nie, nie są to niestety Polscy To są moje spostrzeżenia z gry na Stormwingu, gdzie Polaków jest znacznie mniej niż na Sillusie.
To tylko dyskusja, zapytałem czy ma jakieś statystyki na potwierdzenie swoich słów, dowiedziałem się, że nie i jest to tylko jego luźne spostrzeżenie które może być tak samo prawidłowe jak
Tak, jest to moje luźne spostrzeżenie z ostatnich kilku miesięcy gry.
-
Po prostu widzę to chociażby po graczach którzy dołączają do legionów i dają z góry znać że są nowi?
-
Gorzej z graczami. Ci już nie przychodzą
Przychodzą, przychodzą. Nie tak jak kiedyś i nie koniecznie Polacy ;D Ale przychodzą. Póki co jest okres wakacyjny, więc to naturalne że aktywność w grze jest zmniejszona (jak w każdej mmo). Największe przesilenie jest od połowy/ końca sierpnia.
-
W dniu dzisiejszym nasz Zespół opuścił:
Moderator Forum Hikaru
Serdecznie dziękujemy za pomoc i życzymy powodzenia!Lul
Moderatorzy/ GM`i przychodzą i odchodzą. Naturalna kolej rzeczy?
-
beta
Sznurówka