Koniec Aiona ............ PL

• A może nie tylko wersji PL. Aion nastawia się na graczy p2w w 7.0 albo 7.2 będzie połączenie serwów Silisa z stormwingiem p2w + p2w. Czas normalnych graczy w Aionie się skoczył czas poszukać normalnej gry. Dal mnie dziś przygoda z Aionem się kończy nie chcą Polaków to nie. Zresztą pisałem o tym już w kwietniu

Myślę ze ta fuzja była spowodowana tym że barus mało zarabiał, wiec jakiś idiota wpadł na pomysł optymalizacji kosztów. Współczuje ludziom na laptopach jak ja mam 3 fpsy to oni ?????

PS. Elki będą mały xy za pól roku.

PS2. Celes czy kolejna optymalizacja kosztów będzie zakończanie wspierania Polskiego języka ??

szkoda że wtedy Celes nie mała odwagi napisać nam prawdy, nie marnował bym czasu na tą "gre". A P2W będzie dojone przez niesamowity content 7.0 :) aż miło. Po czym powoli będzie wygaszany Aion p2w GF edition.

Ciekawa też jest sprawa zostawienia wersji francuskiej gry a serwer fr wcale nie ma większej populacji niż barus. No ale co się spodziewać po podłym narodzie niemieckim zawsze będzie Polakiem buty wycierał. Na koniec rada dla wszystkich uciekajcie z tego gnijącego truchła puki zostało jeszcze trochę miłych wspomnień. Życzę Galeas i Jojo żeby za rok księgowy GF potraktował ich Jak naszą wersje, w końcu w niemieckim odpowiedniku pup będą tworzyć zintegrowana społeczność.

• szkoda że wtedy Celes nie mała odwagi napisać nam prawdy

Celes chyba nie wiedziała? To Galeas posiada informacje i przekazuje je poszczególnym osobom. Wydaje mi się, że o tym wiedział tylko Galeas i ogłosił to dopiero tearz w DT bez informowania innych CM?. Przynajmniej tak mi się wydaje.

?(

So what? So is everyone else...

• Usuwanie języków to imo jedna z głupszych decyzji, bo o ile sam z językiem problemu nie mam i dawniej grałem na angielskim kliencie (ale też zaczynałem na polskim), to grając w okolicach 4.7 poznałem wielu ludzi (Polaków jak i Hiszpanów) dla których język był tym plusem który przechylał szalę na stronę Aiona EU, zamiast NA. Ekonomicznie decyzja jest zrozumiała i nie ma co się tutaj rozwodzić. Być może dzięki temu Aion dostanie szybciej aktualizację. Pytanie tylko czy ten miesiąc/dwa coś zmieni, czy gf popracuje nad patchem w zaoszczędzonym czasie i nie wypuści kolejny raz znerfionego/pobugowanego bubla którego nie zdoła w pełni naprawić do 8.0.

• Pytanie tylko czy ten miesiąc/dwa coś zmieni, czy gf popracuje nad patchem w zaoszczędzonym czasie i nie wypuści kolejny raz znerfionego/pobugowanego bubla którego nie zdoła w pełni naprawić do 8.0.

a wierzysz w bajki o smokach i dziewicach?

a tak ogolnie mozecie mi strescic co tam bylo bo blabla meter juz dawno wyskoczyl poza skale i jest to dla mnei nie do ogarniecia po drugie szkoda mi czasu bo i tak nie gram ale chcialabym mniej wiecej byc na bierzaco ze zmianami, przynajmniej z grubsza.

najwiecej dowiaduje sie z postu Slevina bo ladnie to wypunktowal.

spodziewac sie mozna bylo usuniecia polskiej wersji po skasowaniu polskiego serwera :P ktore jezyki jeszcze wycieli?

mi to nie przeszkadza ale pamietam ze dawno temu zaczelam na wersji polskiej i byla strasznie pobugowana wiec trzeba bylo przerzucic sie na angielska. owszem patriotyzm patriotyzmem ale jezyk polski nie ma znaczenia i wiekszosc powinna zrozumiec, ze musi sie uczyc angielskiego a przez gre jest latwiej bo to taka zabawa z nauka :P Imho powinni zostawic tylko wersje angielska bo pozostawianie takich rowniez niszowych jezykow jak szwabski czy zabojadow to porazka i powiedzialabym ze rasizm zwlaszcza po usunieciu polskiego i hiszpanskiego.

resetu nagrod spodziewalam sie juz od dawna dlatego niedawno zmusilam sie do wejscia na aiona poodbierania kamieni i sprzedania ich.

niby kiedys moze wroce do gry moze ale nie sadze :D i jakies zaplecze kasy sie przyda xD ale widzac ja gra od dawna z kazdym kolejnym pachem idzie coraz bardziej w kierunku hardcore p2w to nie spodziewam sie by 7.0 przynioslo poprawe!

transformacjami na serwer bym sie strasznie nie przejmowala i tak konkretne serwery do grania sa dwa czyli sillus i stormwing (tamtych wersji z niszowymi jezykami glownymi nie licze) i pewnie je niedlugo polącza :)

• a tak ogolnie mozecie mi strescic co tam bylo bo blabla meter juz dawno wyskoczyl poza skale i jest to dla mnei nie do ogarniecia po drugie szkoda mi czasu bo i tak nie gram ale chcialabym mniej wiecej byc na bierzaco ze zmianami, przynajmniej z grubsza.

Poza tym co Slevin pisał był jeszcze vashiro, to chyba wystarczająco pokazuje poziom tego wideo.

• spodziewac sie mozna bylo usuniecia polskiej wersji po skasowaniu polskiego serwera :P ktore jezyki jeszcze wycieli?

zostawili standard fr, de, en wywalili es, it, pl ;/

Imho powinni zostawic tylko wersje angielska bo pozostawianie takich rowniez niszowych jezykow jak szwabski czy zabojadow to porazka i powiedzialabym ze rasizm zwlaszcza po usunieciu polskiego i hiszpanskiego.

nie jestem pewien, ale chyba jeśli ktoś chce wydawać gry we Francji i Niemczech to musi zrobić grę w danym języku, ale nie dam sobie nic za to info uciąć, jednak możliwe, że jest coś na rzeczy ponieważ nigdy nie widuję innych języków jako "standard".

GF na szczęście nie ma ani fajnej, ani nowej gry w swoim asortymencie.

Ogólnie wszystko idzie w dobrą stronę i już prawie, brakuje bardzo bardzo bardzo niewiele aby był to Aion "jakiego zawsze chcieliśmy" ^^

• szkoda że wtedy Celes nie mała odwagi napisać nam prawdy

Niestety, jak w każdej chyba pracy, nie jest to kwestia na co mam "odwagę", tylko jakie oficjalne informacje jestem autoryzowana podać w danym momencie do publicznej wiadomości.

:slove:

cc.png

• Celes Zdaje sobie z tego sprawę, i w zasadzie po 6 latach nie mam nic złego do powiedzenia na Twój temat, no może oprócz doboru ekipy moderacyjnej (szczególnie jednej balbinki) bo można było fajnie rozkręcić to Forum :). Szkoda że to koniec.

PS. tak z ciekawość czujesz ulgę że nie będziesz się zinami (ze mną ) dalej użerać czy może jednak trochę przykro.

PS2. Wiesz duża część graczy Aiona nie zna Angielskiego gra po Polsku czyta Forum po Polsku.... Czy po tylu latach naprawdę nie zasługują żeby sie dowiedzieć że to jest już koniec dla nich, Filmik nie ma Polskich napisów nie ma newsa o końcu wsparcia.

• Filmik nie ma Polskich napisów nie ma newsa o końcu wsparcia.

To jest prawda iż tym się zgodzę i też jestem zdziwiony, że skoro koniec jest ze wsparciem dla tych kilku języków to chodzią mogli by to jakoś uszanować i że to jest taki "ostatni czas" dla tych osób, mogli by tac te napisy.

Jak dla mnie, jest to trochę (bym powiedział) naganne, że w tak ważnej kwestii, takie rzeczy są pomijane. Ale przecież nie od dziś wiadomo, że gf nie dba o graczy :).

• nie ma newsa o końcu wsparcia.

Jest jak najbardziej (był zaplanowany na dziś ;)  Zapowiedź zmian

Newsy na stronie, forum (CoMa + Team) oraz Support Gry pozostaną w języku polskim - nadal będziemy Was wspierać. Jedynie sam klient gry nie będzie oferował języka polskiego.

cc.png

• Piękny korporacyjny bełkot :) a to wszystko dla naszego dobra :D nie dla cięcia kosztów. Już nie mogę się doczekać tych dopracowanych eventów i nie zbugowanych aktualizacji :)

• Czyli mam rozumieć, że to dodatkowe lokalizacje pożerały tyle zasobów firmy i absorbowały aż tyle czasu całego teamu, i że to z ich powodu te wszystkie błędy, złe decyzje i ignorowanie stanowiska graczy? Czyli po usunięciu tych wersji językowych już wszystko będzie dobrze? Niepobugowane i przemyślane? To ja chyba jednak wracam.

• Decyzja o odłączeniu trzech języków była niestety nieunikniona. W AION nie gra już tyle osób, co przed kilkoma laty. Tłumaczenie regularnych i bardzo obszernych aktualizacji na sześć języków wymaga dużo czasu i pochłania lwią część naszych zasobów, które postanowiliśmy wykorzystać do ulepszeń innych aspektów gry. Pragniemy stale pracować nad jakością i usprawnieniem rozgrywki w AION.

Problem jest tu:

*Aktualizacja 4.9: wtedy chyba wprowadzono kosztowny set Marchutana / Kaisinela

>>>

*Aktualizacja 5.0: nowe sety, instancje, itp

Kolejny problem jest tu:

*Aktualizacja 6.2: zmiana większa od 5.0

>>>>

*Aktualizacja 6.5: nowa instancja i set

>>>>

*Aktualizacja 7.0: coś w stylu aktualizacji 5.0

Czemu o tym piszę? Otóż zmiana do zmiany to jakieś 5 miesięcy chyba ... lub ciut dłużej. W drugim problemie to w ciągu 10 miesięcy mamy 3 aktualizacje, a dodatkowo teraz dwa razy jest to potężna + spora zmiana.

Celes dlatego wkleiłem cytat z listu, żeby odpowiedzieć dlaczego nie gra tyle ludzi, co kiedyś. Pamiętam, co pisałem niedawno (o graczach pve oraz pvp, że pvp gracze doświadczyli szybkich zmian setów takich, jakich pve gracze). Jak w czasach 4.7 do 5.8 to było w sumie w porządku, co do stałości rozgrywki, jeśli chodzi o czas gry na danej wersji aktualizacji - oprócz 4.9 > 5.0, to teraz jest to bardzo niestabilne. Nie ma gwarancji, Celes - poważnie na to, że XY gracz zdąży złożyć cały nowy set przed wypuszczeniem kolejnej aktualizacji. Jeśli dany gracz XY nie ma możliwości skompletowania nawet jednego setu z danej wersji gry, to kolejną wersję gry jeszcze spróbuje. Jednak jeśli to mu się znowu nie uda, bo za mały okres czasu jest dana wersja gry, to przy trzeciej aktualizacji po prostu odejdzie :( To przykre, ale to jest główny powód. Nie piszę i nigdy, jak sama wiesz nie komentowałem jakiegoś głupiego "P2W" - BO TO JEST INDYWIDUALNA DECYZJA KAŻDEGO GRACZA i nikomu nic do tego, czy ktoś chce czy nie chce. Piszę - teraz i w sumie od zawsze - o jakichś problemach, które dotyczą tej gierki. Staram się być też obiektywny - no czasem nie wychodzi. Mam nadzieję, że ta ściana tekstu jest zrozumiała i jest zrozumiały opisany tutaj problem - czytałem 4 razy.

:(

• Mam jakieś takie (małe ale jednak) przeczucie, że ten Aion upadnie w EU. To będzie wielka (jak nie największaa) katastorfa mmorpg. :P.

• Masakra.. Naprawdę aż się sam zdziwiłem ale muszę Ci przyznać rację - co jest dla mnie nie małym zaskoczeniem i niezbyt chętnie to robię.