łączenie serwerów pytania i opinie

• Jak sie czujecie na progu kolejnego merge? Duzo barusiakow bedzie uciekac na deyla+nergal czy jednak polaczenie z helionem i antri wam pasuje? :D

Za niedlugo pewnie kolejne merge w dwa serwery... a potem? Kiedy beda all laczyc w jeden serwer ciekawe co zrobia z ludzmi majacymi ely i asmo na jednym koncie :D

Ogolnie tez ciekawi mnie odnosnie tego Pełne serwery – pełno akcji! czy osoby nie grajace obecnie aktywnie i nie posiadajace rangi ale spora ilosc punktow honoru (ten glejt genelal jakby mi sie chcialo wrocic) tez dostana sztabki za wymiane?

• Jak sie czujecie na progu kolejnego merge? Duzo barusiakow bedzie uciekac na deyla+nergal czy jednak polaczenie z helionem i antri wam pasuje? :D

Za niedlugo pewnie kolejne merge w dwa serwery... a potem? Kiedy beda all laczyc w jeden serwer ciekawe co zrobia z ludzmi majacymi ely i asmo na jednym koncie :D

Ogolnie tez ciekawi mnie odnosnie tego Pełne serwery – pełno akcji! czy osoby nie grajace obecnie aktywnie i nie posiadajace rangi ale spora ilosc punktow honoru (ten glejt genelal jakby mi sie chcialo wrocic) tez dostana sztabki za wymiane?

Jeśli będzie tak samo jak w RU, to każda postać (nie ważne czy aktywnie grająca, czy nie logująca się do gry od pół roku) dostanie sztabki za HP.

I co do merge to szczerzę liczę, że będzie blokada z przechodzeniem na deylę bo naprawdę sporo osób to planuje (nie wiem jak z barusem, ale znam ~7 francuskich legionów z hypera/urtema, którzy to planują)

• ,,

• Na koniec ustalimy limity transferów postaci dla każdego serwera i każdej frakcji. Służy to zachowaniu równowagi w populacji serwerów i we frakcjach. Potem odblokujemy transfery postaci na stronie internetowej.,,
    • Co z tego wynika? Nie napalał bym się na transfer na inny serw. Plan może spalić na panewce. A nawet jak go odblokują, to przejdą tylko ci pierwsi w kolejce.
  • Z tego co zaobserwowałem pomimo wielu zaczepek troli na lfg ludzie przyjmują to ze spokojem co może oznaczać, że albo jest im to na rękę albo zwyczajnie są już przyzwyczajeni do tego typu zagrywek od gameforge. Samo w sobie łączenie serwerów jest zjawiskiem pozytywnym bo będzie więcej graczy jak i negatywnym mniejsza pula wszystkich graczy, oczywiście samych plusów jak i wad jest znacznie więcej ale każdy przypadek należy interpretować z różnej perspektywy do najczęściej występujących należy wyróżnić:

Wady

- ping/lagi

- więcej zergów (mniej prawdziwego pvp 1 vs 1)

- wzmocnienie pozycji starych graczy nad nowymi (starych będzie zwyczajnie 3-4 razy tyle co nowych)

- ujednolicenie języka (brak tłumaczenia w kolejnych patch-ach <-- spekulacja)

- podzielenie rasy (bariera językowa)

- gra zaczyna powolnie umierać (mniej graczy --> trzeba ciąć koszty = mniej serwerów) <-- ale nie do końca to może być sprytne zagranie

- wzmocnienie P2W z uwagi na fakt "przewalutowania graczy" (jeden zarabia 3700zł a inny na tym samym stanowisku 2500$)

- przepych

-.. itp

Zalety

- większa ilość graczy <-- większa zabawa

- nowi gracze będą mogli znaleźć swoją ekipę

- rozwój legionów

- zwiększenie konkurencji (tutaj też pasuje ten reset rang)

- serwer "może" stać się bardziej dojrzały ( co za tym idzie owe "gwiazdy" jak i popularne "dramy" mogą zostać przystopowane z uwagi na fakt

bariery językowej <--- chociaż może to dla nie których pewnie będzie wadą :D)

- w najbliższej przyszłości obstawiam patch 7.0 otrzymamy 1-2 nowy serwer --> i tak w kółko

• Moje postacie:

Asmo - Barus, Nergal.

Elyos - Hellion, Deyla.

Mam podwójny konflikt frakcji. Skoro będą jakieś limity na transfer, a ja się nie załapię (kolejka etc) i nie będę mógł wybrać na jakim serwerze międzynarodowym wylądują moje postacie Asmo a na jakim Elyos. To może się zdarzyć, że przymusowo mi wpakują jakieś postacie na nowy serwer niemiecki lub francuski?.

• Prędzej będziesz musiał usunąć jakieś postacie, aby konflikt zlikwidować. Tyle się dowiedziałem wczoraj na Jajonie.

• W sumie to tylko Asmo z Nergala mogę poświęcić, a na innych są goldpacki i wartościowe itemki. Słaba opcja. Ale dzięki za odpowiedź.

• Merge jak dla mnie mogłoby zostać przemyślane w nieco inny (lepszy?) sposób. Drażni mnie konkretnie myśl o połączeniu Barusa, Helliona i Antrikshy.

Zdaniem moim oraz paru znajomych z gry, lepszym rozwiązaniem byłoby połączenie Deyla + Antriksha = Serwer 1 EN oraz Hellion + Barus + Nergal = Serwer 2 EN. Takie połączenie bardziej wyrównałoby ilość populacji pomiędzy dwoma serwerami anglojęzycznymi, bo z tego co wynika, Hellion + Barus + Nergal będą największym serwerem względem zaludnienia na EU ( http://aioninfo.com/online/ ), nie patrząc na "planowane" ucieczki ludzi na Deylę.

Co do konfliktu ras, to już kiedyś występował ten problem przy fuzji serwerów z 2016 roku:

Konflikt frakcji i transfer postaci

Na czym polega tzw. konflikt frakcji?

W określonych okolicznościach w przypadku niektórych kont może powstać konflikt, ponieważ łączone są dwa serwery, na których grano do tej pory różnymi frakcjami. Ponieważ w AIONie nie da się właściwie grać różnymi frakcjami na jednym serwerze, nie da się w tym przypadku zalogować. Dlatego też na nowych serwerach aktywujemy bezpośrednio po fuzji możliwość grania obydwoma frakcjami na jednym serwerze. Będzie to jednak możliwe tylko przez krótki czas, dlatego też należy rozwiązać konflikt przed ponowną deaktywacją funkcji.

Jak można rozwiązać konflikt frakcji?

Wszyscy gracze objęci zmianami będą mieli możliwość zdecydowania na stronie AION o zarządzaniu kontem w funkcji transferu postaci, które z postaci objętych konfliktem mają zostać przeniesione na inny serwer.

Podejrzewam, że i przy tej fuzji zostanie tak to rozegrane (?)

mU5m41O.gif

• Prędzej będziesz musiał usunąć jakieś postacie, aby konflikt zlikwidować. Tyle się dowiedziałem wczoraj na Jajonie.

Proszę Cię... Nie mogą Ci kazać usunąć postaci.. jedynie może wejść(przetransferować) na server niemiecki bądź francuski..

• Super opcja byc zmuszonym do przeniesienia postaci na serwer gdzie nie gadaja w zadnym zrozumialym jezyku xd o ile jeszcze niemiecki jako tako to jezyk zabojadow tragedia xd

• połączenie barus+hellion+antri jest tak absurdalne, że wbrew pozorom może być naprawdę genialnym pomysłem XD

• Generalnie do sposobu łączenia nic nie mam. Jak mi porozrzucają postacie też w sumie obojętne. Byle by tylko Elki wylądowały razem na angielskojęzycznym serwerze a Asmo na drugim angielskojęzycznym. Na którym dokładnie to już bez znaczenia. Pożyjemy zobaczymy.

• Ja to chyba zlecę koledze by mi wlazł na konto i zobaczył czy nie mam konfliktu nazwy postaci :( nie wiem czym się kierować, niby piszą, że starsze postacie mają pierwszeństwo w zatrzymaniu nazwy ale z drugiej strony przegrywają te nieaktywne heh to pytanie za sto punktów czy wygra u mnie 5 lat grania w jajona czy to, że od 5 miesięcy nie ma mnie na grze xD

masakra jakaś....

planowałam powrót do gry po zakupie gamingowego kompa a zaczynam się coraz bardziej zastanawiać czy bedzie do czego wracać jak Aion umiera coraz szybciej.

• Ja sadze, ze gamingowy komputer mozna spozytkowac na cos znacznie lepszego xd

Zagladam tu bardziej z ciekawosci i sie ciesze bo gdybym grala dalej to skasowanie tego na co gralam 5 lat by mnie wkurzylo ostro i tylko zniechecilo do gry. Zwlaszcza zamiana tego na jakies badziewne sztabki i to w okrojonej wersji niz w innych wersjach (np rosyjskiej).

• planowałam powrót do gry po zakupie gamingowego kompa a zaczynam się coraz bardziej zastanawiać czy bedzie do czego wracać jak Aion umiera coraz szybciej.

To od razu Ci powiem, że nic Ci to nie da xD nie ważne jakiego masz kompa Aion i tak będzie chodził po prostu słabo. Potwierdzone info.

AION-Guide-Book-Main-Classic.jpg

• Tak, obecnie serwery nie nadają się zwyczajnie do grania. Wszystko leży i sam loguję się już w porze wręcz nocnej, a i tak tłumy ludzi, lagi i regularne wykopy z serwera (każdy tak ma). Na Sillusie (przeze mnie zwanym "silosem", patrząc się na sytuację, która ma miejsce - eufemistycznie ujmując bałagan i wepchnięcie kilku różnych narodowości i języków w 1 miejsce, nic ciekawego; czuję się, jakbym grał w jakąś podrzędną grę) trwa "permanentny siege". Ciężko mi nawet z miasta wyjść o jakiejkolwiek porze, bo z 300 osób cały czas stoi na afku, a nawet jak się uda wypchnąć nosek na zewnątrz bazy to żywego mobka spotkać nie można, bo cała mapa obstawiona przez graczy plus nieustanne 24/7 zergi przeciwnej frakcji i tylko wieczne umieranie, po czym znowu przeprawa na 3-5 fpsach przez miasto, by cokolwiek robić. Jest za dużo ludzi! Lakrum nie powstało z myślą na tyle graczy naraz.

Całkowicie niegrywalne, jestem zniesmaczony i strach się bać co się będzie działo przy najbliższym załadowaniu kolejnego patcha...

A do tego dochodzi jeszcze bliska kwestia dobrania się do minimum willi... Ech, nie widzę szans przelicytowania prawdopodobnych miliarderów, a ludzi w najbliższą niedzielę w południe w centrum mapki z domkami będzie pewnie nawet więcej niż na dzisiejszym siege, gdzie podobno było blisko 4k ludzi, lol. Tylko "wybrani" dostaną jakiś sensowny kącik, by nie mieć tej przerąbanej "choroby duszy", a która utrudnia nierzadko wiele spraw. Bardzo ciężkie i smutne czasy w Aionie :( Postaram się dotrwać do tego 6.5, ale jeśli nic się zmieni (a pewnie tak będzie, lub jeszcze gorzej) i będzie taka obecna ciasnota i chlew (choćby LFG jest nieczytelne, aż "oczy krwawią", każdy pisze po "swojskiemu"), który teraz ma miejsce to nie ma sensu się dalej logować (i tak wywala, więc strach robić jakąkolwiek instę).

Jeśli ktokolwiek chce teraz powracać to radzę chociaż ten tydzień sobie odpuścić, bo jest jeden wielki syf. Piszę tak, bo nie widzę obecnie żadnych zalet podjętego rozwiązania umierających serwerów (ciekawe czemu, nie?).

• Mądrze piszesz i masz za pewne dużo racji, tylko że raczej GF mało będzie interesować żale graczy który mają za słabe PC-ty... no chyba, że zacznie raptem im przypływać o wiele mniej kasy... powiedzmy tak jakoś 5/10 tys zł/dolarów mniej będzie im dochodzić na konto, to w tedy może ale to może zaczną patrzeć co się dzieje... Celes może im pisać i tłumaczyć, ale jak pracownik zwykły ma przemówić do rozsądku Pracodawcy ? ( raczej mało jest takich szefów którzy wysłuchają i posłuchają pracowników )

8b0f8ee1f66e6.png8e7c72ce29de1.png97d240e8bf99e.png

• Kiedy będzie można rozwiązać konflikt frakcji? Celes chyba wiecie, kiedy postacie zostały utworzone. Mam nadzieję, że pierwszeństwo dostaną te postacie, które istniały przed podaniem info o merge. Ja mam konflikt na Sillusie i Stormwingu, a moje postacie powstały na długo przed informacją o jakimkolwiek łączeniu serwerów.

BTW - Kiedy będzie można licytować domy? - po transferze wszystkich postaci?

Za odpowiedzi z góry dziękuję, pozdrawiam i buziaczki

Edited once, last by Widar ().

• Zastanawia mnie jedno... Co GF ma zamiar zrobić z dysproporcją frakcji po połączeniu serwerów. Asmodian na każdym serwerze jest mniej, a nowych się nie wyczaruje. Przechodzenie między serwerami na nic się nie zda.